donderdag 9 mei 2013

Bewijsstuk nummer 1: een filosofie.


Er bestaat een eeuwenoude Chinese filosofie die vrijwel iedereen op deze aardbol kent. Het is gebaseerd op twee tegengestelde elementen, geen negatieve tegenpolen maar juist elementen die elkaar aanvullen en die in balans moeten zijn. Ik heb het natuurlijk over Yin en Yang.

Het principe in een notendop
Het universum, Tao, bestaat uit twee delen: de Yin en de Yang. Yin en Yang bestaan alleen in relatie tot elkaar en niet afzonderlijk. Het zijn kosmische energieën en  vertegenwoordigen de aspecten van de werkelijkheid. Het Yin en Yang principe gaat er vanuit dat je balans moet zoeken tussen de twee elementen om gezond en evenwichtig te worden in lichaam en geest. Verschillende factoren die meespelen zijn lichamelijk welzijn, activiteiten, relaties, werk, emotionele beleving en omgeving, klimaat, seizoen, enz.
Tekort aan Yin - mager, zenuwachtig en afwezig.
Te veel aan Yin - waterophopingen in het lichaam, verstopte bronchiën, cellulitis en oedeem.
Te kort aan Yang - oververmoeidheid en concentratieproblemen.
Te veel aan Yang - verhit lichaam en geest, driftig worden, rood aanlopen en hyperactiviteit.

Wat is Yin en wat is Yang
YinYang
vrouwelijkmannelijk
maanzon
donkerlicht
zwartwit
onderboven
koudwarm
watervuur
passiefactief
negatiefpositief
zwaksterk
























Chinese Astrologie - Yin en Yang Principe
Het symbool
De symbolische kleuren  zijn 'wit' en 'zwart', de ene Yin en de andere Yang. Deze worden afgebeeld in een symbolische cirkel die bekend staat als het bekende Yin Yang symbool. In het zwarte vlak zit een witte cirkel en in het witte een zwarte, waarmee gezegd wordt dat binnen elke Yin een Yang zit en andersom. De twee vlakken worden gescheiden door een golf, waarmee wordt aangegeven dat elke extreme Yang verandert in een Yin en andersom. Het ene extreem zal altijd omdraaien in zijn tegenpool. De ene lijkt bij de andere naar binnen te gaan en dat geeft ook meteen de disbalans in verschillende richtingen aan; op en neer, links en rechts, voor en achter, maar ook hard en zacht.

Eindconclusie
Zelf vind ik dit een prachtig voorbeeld van contrasten en tegenpolen, omdat dit principe er bol van staat: van symbool tot uiting. Volgens dit principe heb je deze tegenpolen nodig om een gezond leven tegemoet te gaan. Het mooie en de kracht vind ik dat beide kant met elkaar in verbinding staan en niet bestaan zonder elkaar. Dit geeft de noodzaak van elkaar bestaan aan, en die is heel krachtig. Het bewijst dus dat tegenpolen elkaar aantrekken en elkaar nodig hebben.

Nog steeds niet overtuigd of gewoon benieuwd naar het volgende onderzoek? Volgende week meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten